16-åring fälls för skolvåldtäkter

1:38 min

Han tvingade två tonårstjejer till sex på skolans toaletter. Nu fälls 16-åringen för våldtäkt mot barn.

Övergreppen ägde rum vid två tillfällen förra året, den ena i januari och den andra i oktober. 

Enligt tingsrätten ska pojken ha tvingat flickorna, vid tidpunkten 13 och 14 år gamla, till sexuella handlingar på skolans toaletter. 

16-åringen har nekat till anklagelserna, men rätten bedömer att de båda flickorna lämnat trovärdiga redogörelser för vad de utsatts för och dömer honom till två fall av våldtäkt mot barn. Påföljden blir sluten ungdomsvård i fyra månader. 

16-åringen ska dessutom betala 230.000 kronor i skadestånd. Hans advokat skriver i mail till P4 Uppland att hans klient tänker överklaga domen. 

Fallet har väckt uppmärksamhet i sociala medier eftersom 16-åringen fick gå kvar på skolan efter att han anmälts för den första våldtäkten. Rektorn beslutade dock att hans skolgång skulle äga rum när de andra eleverna inte befann sig i skolan.

Trots det lyckades han i oktober ta sig in på en lektion och utsätta ytterligare en flicka för ett övergrepp.

– Jag tycker också att det är allvarligt att det ska kunna gå. Problemet var ju att han uppgav sig för att vara en annan elev.

Rektorn på skolan säger nu att 16-åringen kommer att stängas av helt och hållet.

– Han kommer inte att gå kvar på skolan. Jag har ju sett väldigt allvarligt på det här och det är också därför jag har gjort polisanmälan om brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista