Stockholmspendlare kan få kortare restid

Landstinget i Stockholm planerar att låta hälften av pendeltågen åka förbi tre stationer istället för att stanna.

I dag stannar åtta tåg i timmen på stationerna Rotebro, Norrviken och Häggvik i rusningstrafik. Om Stockholms landstings trafikförvaltning får som de vill kommer hälften av tågen mellan Märsta och Stockholm framöver att åka förbi de här stationerna.

Syftet är helt enkelt att man vill korta restiden till Stockholms central för de som kliver på tåget längre norrut. Fem minuter vinner man i restid in till Stockholms central.

Men det här också är någonting som upprör pendlare på de berörda stationerna.

– Det är inte bra, det blir mer anpassning. Nu kunde jag bara ta tåget när jag kände för det, säger en person som brukar ta pendeln från Häggvik.

Det har under vintern pågått en namninsamling som igår lämnades över till trafikförvaltningen i hopp om att planerna på indragna avgångar ska stoppas.

I en tidigare version av detta inslag sa vi att det kan bli fem minuters kortare restid på SL-pendeln mellan Uppsala och Stockholm. Det stämmer inte. Det gäller inte tågen som går till och från Uppsala - utan pendeltåg som utgår från Märsta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista