Störst ökning av skuldsanering i Enköping

1:48 min

Fler i länet sökte skuldsanering i fjol och allra störst var ökningen i Enköping. Där ökade antalet sökande med 61 procent.

Att så många ansökte är är skuldrådgivaren Annica Ström stolt över.

– Att vi lyckas nå så många och att vi hjälper så många, ja, det är vi stolta över.

För den som fastnat i skuldfällan är skuldsanering hos Kronofogden ett sätt att komma på fötter. Man får under några år betala av en del av skulderna, men man slipper resten och efter det är man skuldfri.

Och i Enköping bedriver man sedan några år ett aktivt arbete för att hitta och hjälpa svårt skuldsatta. Bland annat anställde man skuldrådgivaren Annika Ström.

– Då började jag 2015 och då fanns det en kö som jag betade av. Därefter har vi arbetat för att göra oss kända i kommunen. Och sedan har kronofogden också informerat.

Totalt sökte 71 enköpingsbor skuldsanering hos Kronofogden i fjol, en ökning med 61 procent jämfört med året före. Och Annika Ström tror att de kommer de att bli ännu fler i år, eftersom reglerna ändrades i november.

– Egentlingen är det konstigt att det är en så stor ökning i fjol eftersom vi har många på hög nu som väntat med att ansöka tills det att reglerna ändrades.

Så du tror att det blir ännu fler 2017?

– Ja, det tror jag.

Är det bra?

– Ja, det är bra att de som behöver hjälp söker upp oss, det är bra.

Hur mår de här människorna?

– De mår ofta dåligt och är ofta väldigt pressade när de söker hjälp. Det påverkar deras psykiska och fysiska hälsa att ha stora skulder har undersökningar visat. Det påverkar också omgivningen, många barn mår dåligt när föräldrarna har skulder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista