sdlta15f134 skola korridor
Foto: Jessica Gow/TT

Universitetet ska få fler lärare att forska

Forskare: Det är fantastiskt
1:41 min

Fler lärare behöver inkluderas i forskningen om skolan, tycker regeringen. Uppsala universitet har fått i uppdrag att undersöka hur.

Uppdraget att inkludera lärarna i skolforskning är ett uppdrag från regeringen. Siw-Inger Halling, är forskarutbildad och lärare vid Rosendalsgymnasiet.

– Att man får sammanföra det här, att man kan fortsätta arbeta aktivt med forskning och ändå inte överge sina elever och skolan och det som man från början ville jobba med – utbildning. Det är fantastiskt, säger hon.

Precis som det inom vården finns läkare som forskar, startas nu projekt för att inom skolans värld få fler lärare som forskar. Det kallas praktiknära forskning och Uppsala universitet har nu fått nära 3,5 miljoner kronor av regeringen för att utveckla och starta samarbetet. Tanken är att närheten mellan forskning och undervisning både ska göra läraryrket mer attraktivt och undervisningen bättre.

– Om distansen inte blir så stor heller tror jag att man tänker att det här är tillämpligt på min verksamhet därför att det finns kopplingar mellan det jag gör och det forskaren undersökt, säger Siw-Inger Halling.

För Siw-Ingers del innebär projektet att hon kan hålla i forskarcirklar på skolan och delta i forskningen vid universitetet samtidigt som hon undervisar. Att skolan ska vara grundad i vetenskap blir nu mer konkret och möjligt att undersöka, säger hon.

– Nu finns möjlighet att vetenskapligt sätt titta på innehållet i undervisningen men också väldigt mycket formen på undervisningen. På vilket sätt ska vi undervisa för att eleverna ska lära sig på bästa sätt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".