Kapprum med kläder som hänger på krokar i skola. Genrebild.
Genrebild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Fler än någonsin gjorde aktivt skolval

Omar Hjazi: Vi har ringt upp vårdnadshavare
1:14 min

På fredag morgon kan vårdnadshavare i Uppsala se resultatet av årets skolval. Fler än någonsin har gjort ett aktivt val i år, enligt kommunen.

97 procent hade gjort ett aktivt skolval i år, vilket kan jämföras med runt 94 procent de senaste åren.

– Vi har varit väldigt aktiva med att gå ut med information och att samtidigt sörja för ett språkstöd och kunna möta upp många av vårdnadshavares frågor. Vi har också lagt ned mycket tid på att ringa upp vårdnadshavare som inte har gjort ett aktivt skolval, säger Omar Hijazi, enhetschef vid antagningsenheten.

När beskeden går ut i morgon bitti kommer fyra av fem ha fått sitt förstahandsval till grundskolan, nio av tio till förskolan. 144 barn kommer inte erbjudas en plats på någon av sina tre önskade skolor.

En förändring från förra året är att Uppsala kommun återinfört syskonförtur. Det har gjort att 25 barn kommer att erbjudas plats på en skola de inte skulle fått om närhetsprincipen vägt tyngst. Samtidigt har andra kommuner tagit bort syskonförturen, med hänvisning till skollagen.

Men Caroline Hoffstedt (S), ordförande i utbildningsnämnden, tänker inte ge upp även om antagningsbeslut skulle överklagas med hänvisning till lagen.

– Jag tänker att vi då måste driva frågan vidare eftersom jag känner att jag har ett starkt stöd från Uppsalaborna att syskonförtur är en viktig princip vid skolvalet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".