Livesända våldtäkten

Åklagaren vill utvisa två av de åtalade

1:00 min

Åklagaren vill att två av de åtalade för den så kallade Facebookvåldtäkten i Uppsala ska utvisas till sitt hemland.

På onsdagen väcktes åtal mot tre män för en misstänkt gruppvåldtäkt i Uppsala som ska ha sänts live på Facebook.

Åklagaren yrkar de två män, 18 och 21 år gamla, som åtalats för våldtäkten, utvisas till sitt hemland och förbjuds att återvända till Sverige under minst 15 år.

– De är inte svenska medborgare, brottet är av den typen och har ett sådant straffvärde att vi anser att de ska utvisas för det fall de blir dömda, säger Magnus Berggren, vice chefsåklagare vid åklagarkammaren i Uppsala.

Åklagarsidan tycker inte att de misstänkta gärningsmännens låga ålder utgör ett hinder för utvisningen. Nyligen fastslog Svea hovrätt att fem tonåringar som dömts för grov gruppvåldtäkt mot en yngre pojke i Gottsunda i Uppsala ska utvisas efter avtjänat straff.

Hovrätten ändrade därmed Uppsala tingsrätts beslut att låta dem stanna i Sverige, bland annat med hänvisning till deras låga ålder.

– Det är liknande typer av brott. Det är vår uppfattning att döms de så ska de utvisas, säger Magnus Berggren.

Det var den 22 januari i år som de två männen misstänks ha våldtagit en kvinna i 30-årsåldern i en lägenhet i Uppsala.

Den 24-årige man som enligt åtalet har filmat våldtäkterna och sänt dem på Facebook, och som är åtalad för medhjälp till våldtäkt och grovt förtal, är däremot svensk medborgare och kan alltså inte utvisas.

Rättegången börjar på fredag om en vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista