Forskare kritisk till bygge i Eriksberg

1:31 min

Per Berg, professor i landskapsarkitektur, delar de boendes oro om bebyggelse i Hammarparken i Eriksberg i Uppsala.

P4 Uppland har tidigare berättat om kritiken mot planerna att bygga 13 flerbostadshus och en ny väg i Hammarparken i Eriksberg.

Per Berg som är professor i landskapsarkitektur och forskat kring just förtätningsprojekt i svenska städer, delar de boendes oro.

Han menar att byggplanerna i Hammarparken kan handla om att snabbt vilja åtgärda bristen på bostäder i Uppsala.

– Det speglar en ambition att försöka hitta en plats snabbt, än en ordentlig genomlysning av vad platsen tål och vad som skulle göra att den blir riktigt bra, säger han.

Enligt Per Berg prioriterar svenskar närhet till grönska, trafiksäkerhet och gemenskap med grannarna när det kommer till deras boende.

– Just Eriksberg är en gammal förort med relationer som finns sedan länge. Om det ska in nästan lika mycket bostäder till så kommer det utmana naturen, trafikfunktionen och relationen mellan människor.

 Kan man inte bara bygga och så får det lösa sig sen?

 – Nej, man kan ju inte det eftersom det ger stora kostnader när man i efterhand behöver rätta till saker som inte fungerar, som till exempel med trafiken. Eller att man har byggt så tätt att ljus inte kommer in på gårdarna, eller att det blir bullrigt. Eller att man har förlorat grönområden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista