Vinter-OS i Stockholm välkomnas i Uppsala

1:44 min

Ett vinter-OS i Stockholm 2026 skulle betyda mycket för Uppsalaregionen, tror lokala politiker.

Förslaget om ett eventuellt vinter-OS i Stockholm är ute på remiss.
Stockholms stads utredning visade ju nyligen att Stockholm har goda möjligheter att ordna ett vinter-OS och Paralympics 2026.

Om ett OS skulle bli av så skulle det betyda mycket för Uppsalaregionen.
Det tror Marlene Burwick, socialdemokratiskt kommunalråd i Uppsala.

– Det är ju en jättehändelse, och vi är ju en gemensam region med Stockholm. Så det är klart att det kommer betyda väldigt mycket även för Uppsala. För besökare, för hotellen, restauranger och en stor del av näringslivet, säger hon.

Stockholms stads utredning om möjligheterna att arrangera ett vinter os och paralympics 2026, som presenterades i januari, pekade på att Stockholm tillsammans med medarrangerande kommuner har bra förutsättningar att ordna det här. Flera av tävlingarna är tänkta att hållas i bland annat Falun och Åre.

Ett vinter OS pågår i två veckor, ett Paralympics i tio dagar, och ett sånt här arrangemang lockar förstås en hel del folk.

Förutom att det kan påverka besöksnäringen i Uppsala, så tror Marlene Burwick också att det kan sätta fokus på infrastruktur i området.

– Ett ännu starkare skäl att pressa hårdare på investeringar i exempelvis tågtrafik mellan Uppsala och Stockholm, så att vi får ännu mer argument för vikten av fyrspår till exempel.

Det låter som att du hoppas att det blir av?

– Jag tänker inte lägga mig i den diskussionen, jag avvaktar och ser.

Också kommunalrådet och moderaten Klas Bergström i Knivsta, tror att ett OS skulle betyda mycket för kommunen. Och också han lyfter frågan om fyrspår.

– Vi är ju i alla fall i ett relativt akut behov av fyra spår, och vi vet också att motorvägen korkar igen så fort vi passerar Arlanda. Och det är klart att skulle det bli ett OS i Stockholm så förutsätter jag att det kommer öka behovet av att snabba på de här infrastrukturinvesteringarna, säger Klas Bergström.

Nu är det långt från klart att det blir någon OS-ansökan. Förslaget är ute på remiss under våren, och till hösten ska politikerna i Stockholm besluta hur man går vidare.

Vilken stad som får arrangera vinter-OS 2026 får vi veta sommaren 2019.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista