Nyfödd bebis.
1 av 2
Genrebild. Foto: Hasse Holmberg / TT
Steven Lucas
2 av 2
Steven Lucas, barn- och hälsovårdöverläkare vid Akademiska sjukhuset. Foto: Niklas Clarkson/Sveriges Radio

Sjukvården missar partners som mår dåligt

Barnöverläkare: Vi missar nog de flesta
1:35 min

Det inte bara den födande som kan drabbas av förlossningsdepression. Var tionde pappa eller partner får symptom på depression efter förlossningen.

Trots statistiken erbjuder bara fem av 21 landsting enskilda besök för partnern, enligt en granskning som P3 Nyheter har gjort.

Region Uppsalas barnmorskemottagningar har inte uppdrag att erbjuda enskilda "pappa-grupper".

– Det här är ett område som är relativt nytt. Jag ser definitivt att det är något som kommer att ingå som en självklarhet i Uppsala län och i hela landet, säger Steven Lucas, barn- och hälsovårdöverläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Om det inte finns ett strukturerat sätt att fånga upp dem - kan det vara så att många går med en depression utan att förstå att det är det det handlar om?

– Så tror jag verkligen att det är. I och med att vi inte har ett sätt att prata med varje pappa eller partner om den här typen av symptom eller att vi har ett frågeformulär som de kan fylla i så missar vi nog de flesta.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".