Vatten och avlopp kan bli dyrt för Knivstabor

1:23 min

Personer som bor i Knivsta kommun kan få betala hundratusentals kronor för att ansluta sig till kommunalt vatten och avlopp - även om man har ett redan fungerande system.

Samhällsutvecklingsnämnden i Knivsta beslutade i veckan att anta en VA-plan. Den innebär att många kommer att behöva betala för att ansluta sig till nybyggt kommunalt VA även om man har ett fungerande system.

Kristdemokraterna reserverade sig mot beslutet.

– Beslutet att bygga ut kommunalt vatten och avlopp även på landsbygden kommer att kosta mellan 250-300 000 för de berörda fastighetsägarna och det tycker vi är orimligt, säger Björn-Owe Björk (KD).

Det är den så kallade vattentjänstlagen som säger att en kommun är skyldig att anlägga kommunala reningsverk i utbyggnadsområden, vilket gäller även om det redan finns fullt fungerande anläggningar. Lagen kom till för att förfallna brunnar och avloppsanläggningar inte ska bidra till miljöförstöring.

Haknäs och Vassunda väntas få kommunalt VA om 10-15 år medan tidplanen för andra orter ligger betydligt närmare i tiden.

– När det gäller Nor och Gamla Alsike så är det egentligen spaden i backen redan i år. Jarnsberg, Östuna och andra orter beräknas få kommunalt VA år 2022.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista