Ny lag hjälper inte patienter

1:35 min

Patientlagen, som ska ta tillvara patienters intressen, har hittills varit verkningslös. Det visar en färsk rapport från Myndigheten för vård- och omsorg

Det är ingen munter läsning som bjuds i rapporten Lag utan genomslag. Inte på något av de patientområden som lagen tar sikte på att stärka har det skett någon förändring i postitiv riktning. Tvärtom konstateras en tillbakagång i fråga om delaktighet, information och tillgänglighet.

Kunskapen om lagen, som tar sikte på att stärka och tydliggöra patientens ställning, är även låg bland hälso- och sjukvårdspersonal.

– De som svarat på vår enkät, patienter och medborgare, upplever inte att vården efterfrågar deras delaktighet, och det är ett problem i sig, säger Daniel Zetterberg som är utredare på myndigheten för vård- och omsorgsanalys.

I rapporten konstateras att patientlagen inte har varit prioriterad bland vårdgivarna, och ett mer strukturerat arbete med lagen inom vården efterfrågas.

Jens Larsson är chefsjurist på Region Uppsala, med ansvar för att stötta förvaltningen vid införandet av nya lagar.
– Det är beklämmande att ta del av den här rapporten och jag kan bara säga att våra ambitioner är långt högre, säger Jens Larsson.

Rapporten "Lag utan genomslag" går inte ner på landstings- och regionnivå, och därför går det inte med säkerhet säga hur lagen efterlevs i Region Uppsala, men Daniel Zetterberg tror inte att region Uppsala sticker ut:

– När vi har kontrollerat våra resultat mot andra källor (främst SKL:s Nationell patientenkät) där det går att jämföra landsting ser vi att trenden med oförändrade eller något försämrade resultat verkar vara densamma för alla landsting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista