Louise Plobeck, Lärarförbundet och Caroline Hoffstedt (S).
Louise Plobeck, Lärarförbundet och Caroline Hoffstedt (S). Foto: Niklas Clarkson/Sveriges Radio

Många lärare flyr till andra yrken

Hoffstedt (S): Vi vill ge ett stöd till de som vill återvända
2:04 min

I Uppsala har en femtedel av de som utbildat sig till lärare valt att arbeta med ett annat yrke. Det visar en ny rapport från Lärarförbundet.

– Förskolan är vårt sorgebarn. Andelen förskolelärare i förskolorna i Uppsala har sjunkit från 62 till 42 procentenheter på bara fem år. Det är otroligt oroväckande och vi ser heller inget som tyder på att tappet ska avstanna, säger Louise Plobeck, regional ordförande i Lärarförbundet.

För lite stöd som nyutexaminerad, en tuff arbetsmiljö med stora krav och för låga löner tror Louise Plobeck kan vara orsaker till att många utbildade lärare väljer ett annat yrke.

Caroline Hoffstedt (S), kommunalråd med ansvar för utbildningsfrågor i Uppsala kommun, är självkritisk och menar att de i viljan att göra gott kanske också bidrar till en tung arbetsbörda.

– En faktor som man anger till varför man lämnat är den administrativa bördan. Där ser jag som förtroendevald att vi är ganska duktiga på att komma med olika pålagor, med enkäter och undersökningar och allt som ska göras. Där tycker jag att vi behöver prioritera bättre. Det har vi inte gjort.

Vad konkret finns på åtgärdslistan?

– Fram till 2021 ska lärarlönerna ha ökat med i genomsnitt 11 000 kronor. Det handlar om att anställa fler lärarassistenter. Vi vill också kunna ge ett stöd till de som vill återvända till yrket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".