Länsstyrelsen i Uppsala läns kontor på Bäverns gränd (arkivbild). Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio
Länsstyrelsen i Uppsala län (arkivbild). Foto: Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio

Kritik mot fördelning av bredbandsstöd

"Det känns väldigt hårt"
2:09 min

Länsstyrelsens fördelning av bredbandsstödet får kritik av sökande som blivit utan stöd.

De 150 miljoner länsstyrelsen gav i bidrag förra året räckte till 13 projekt för fibernät på landsbygden.

Några som inte är glada är Södra Krycklinge fiberförening norr om Bälinge som inte fick stöd, trots att de fått 94 procent av de boende i området att skriva på.

Dom är nu kritiska till att man inte informerat tillräckligt om att Länsstyrelsen gått ifrån jordbruksverkets normer för att få stöd.

Adnan Hadziagovic från Södra Krycklinge är upprörd.

– Det känns väldigt hårt, vi får inget fiber för att man har ändrat på regelverket, säger han.

På jordbruksverkets informationssida står det klart och tydligt att pengar ska ges till projekt som blir högst prioriterade. Det är alltså inte först till kvarn med en ansökan som gäller. Men Länsstyrelsen i Uppsala har frångått det och i stället behandlat ansökningarna vart efter de kommit in. Karin Svanäng är handläggare på länsstyrelsen.

– Vi hade friheten att välja själva hur vi ville göra när vi skrev vår regionala handlingsplan. Skälet var att förra gången det var aktuellt med bredbandsstöd så var intresset väldigt lågt. Nu ville vi förenkla, säger hon.

Men den informationen tycker Södra Krycklinge fiberförening inte att man fått. Att det var viktigare med snabbhet än nogrannhet. Nu har man lagt ned ett väldigt jobb på projektet i onödan tycker man. Det hela baserar sig på ett poängsystem för att få stöd där 200 poäng är minimum och 500 maximum.

I Krycklinge kom man upp i 460 poäng men får ändå inget stöd. Däremot har föreningar med mindre poäng fått stöd för att dom varit snabbare att komma in med en ansökan hävdar man.

Karin Svanäng förstår hur de känner och säger att det måste ha blivit oklarheter på något informationsmöte.

Adnan Hadziagovic är ledsen och säger att om Länsstyrelsen varit tydligare hade dom aldrig lagt ned så mycket tid och istället skickat in en ansökan så snabbt som möjligt istället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".