Elva av tolv brandmän vid Skärplinge brandstation har sagt upp sig.
Elva av tolv brandmän vid Skärplinge brandstation har sagt upp sig. Foto: Mattias Pleijel/Sveriges Radio

Kris för brandstationer i Norduppland

"Det kan ju vara en fråga om liv och död"
2:23 min

Brandstationer i Norduppland är under press efter massuppsägningar bland deltidsbrandmän. I Skärplinge anordnas nu en rekryteringsträff för att kunna bemanna ortens brandstation.

Än står brandbilen kvar inne i den gula tegelbyggnaden i Skärplinge. Men elva av tolv brandmän har sagt upp sig och om man inte snabbt lyckas få tag i ny personal är stationens framtid hotad.

För dem som bor i Skärplinge och ut mot kusten blir närmaste station då Tierp. Skulle det börja brinna i Maria Hallengrens hus i Edvalla betyder det ungefär en kvarts längre utryckningstid. Hon är orolig för att stationen ska försvinna.

– Det kan ju vara en fråga om liv och död. Jag betalar ju lika mycket skatt som någon som bor i Tierp. Så då förväntar jag mig att sån här samhällsnytta ska gälla även för mig, säger hon.

Sen brandmännens fackförbund skrev på ett nytt kritiserat kollektivavtal har uppsägningarna duggat tätt över deltidsstationerna i Uppland. Värst är det i de norra delarna av länet, visar en kartläggning som länsstyrelsen lämnade över till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap nyligen.

Läget är till exempel bekymmersamt i Heby kommun där man varnar för att rökdykningar på vissa platser kan fördröjas mellan tio och femton minuter. Och på stationen i Skutskär i Älvkarleby kommun har tio deltidsbrandmän sagt upp sig.

I Skärplinge anordnas på onsdagen en rekryteringsträff på brandstationen. Förhoppningen är att locka tillbaka de brandmän som sagt upp sig och förhoppningsvis också försöka locka till sig nya, säger Anders Ahlström, brandchef för Uppsala brandförsvar.

– På min önskelista står det naturligtvis att vi ska ha många sökande och gärna att de som redan kan yrket ska vara kvar i tjänst.

Men alla de brandmän som P4 Uppland är i kontakt med har redan bestämt sig. Om ingen förbättring i avtalet görs kommer de att sluta när uppsägningstiden löper ut i maj.

Maria Hallengren kommer inte att känna sig mer otrygg i vardagen om stationen försvinner, men det är en klar försämring säger hon.

– Vi hade ju en brand här ute i Hållnäs här bara i förra veckan. Det kan ju hända när som helst. Jag vill att jag och andra ska få hjälp även om vi bor långt ute på landsbygden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".