Uppsala Konsert och Kongress (UKK). Foto: Mattias Persson/Sveriges Radio
Uppsala Konsert och Kongress (UKK). Arkivbild. Foto: Mattias Persson/Sveriges Radio

Hundratals reportrar till Uppsala i helgen

Grävgeneral: Vi har haft tät kontakt med polisen
1:13 min

Över 500 reportrar intar Uppsala konsert och kongress i helgen för att prata om hur man bäst snokar, gräver och granskar makten. Säkerheten är viktig, menar grävgeneral Fouad Yousefi.

Till helgen träffas hundratals reportrar från hela världen i Uppsala för att diskutera grävande journalistik. Många har erfarenhet av hot och trakasserier. Därför är säkerheten kring arrangemanget viktig, säger Fouad Yousefi, reporter på SVT och grävgeneral för årets upplaga av Gräv.

– Det finns ganska många journalister i Sverige som lever under olika typer av hot, till och med allvarliga dödshot. Det är någonting som vi verkligen har tagit på allvar och funderat mycket kring.

En del av de som kommer till Uppsala i helgen är reportrar från länder där det kan vara livsfarligt att utöva journalistik, som Turkiet och Ryssland. Hit kommer också kontroversiella figurer som Ami Horowitz - filmaren som utmålat Sveriges förorter som moras av kriminalitet och våld.

Det kommer även svenska reportrar som lever med skyddad identitet och med erfarenhet av hot och trakasserier.

– Det kommer att vara ett ordentligt säkerhetsarrangemang runtomkring. Det tål att tänkas på säkerheten, tyvärr är det så, säger Fuad Yousefi.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".