Gågatan i Uppsala. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio
Gågatan i Uppsala. Foto: Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio

Inga barriärer planeras på Uppsalas gågator

Johan Lundkvist, MP: En sådan stad vill vi helt enkelt inte ha
1:09 min

Flera städer överväger att bygga barriärer för att försvåra attacker som den i Stockholm i fredags. Men de styrande i Uppsala anser att terrorhotet inte kan byggas bort.

Johan Lundkvist, MP, är ordförande för gatu- och samhällsmiljönämnden.

– Vår bedömning är att det inte är praktiskt möjligt att bygga bort den här sortens terrorhot, utan det är en polisiär fråga, säger han.

Att stoppa ett potentiellt terrordåd skulle kräva mycket stora insatser, menar han.

– Det är tung trafik vi pratar om som skulle behöva stoppas fysiskt. Då handlar det om den sortens betongbarriärer som man sätter upp i samband med vägarbeten. En sådan stad vill vi helt enkelt inte ha. Vi vill försvara den öppna stad som vi har i dag. 

Finns det några planer på hur säkerheten kan förbättras i Uppsala?

– Vi har en bra beredskap hos räddningstjänsten till exempel. Det är ett arbete som bedrivs på hög nivå, säger Johan Lundkvist.

Så vad tycker Uppsalaborna?

– Vi ser ju bilar som åker fram och lastar på och lastar av här. Och det måste de kunna göra. Så nej, det blir för krångligt, säger en kvinna på gågatan. 

– Man kanske ska tänka annorlunda kring alla gågator och kanske bygga barriärer, säger en annan kvinna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".