Hernan 002
Hernan Ravanal. Foto: Thomas Artäng/Sveriges Radio

Nu får Hernan rösta – 40 år efter flykten

Hernan Ravanal: Man slutar aldrig att drömma
2:03 min

Chilenare i Sverige får i höst rösta för första gången sedan militärkuppen 1973. En av de röstberättigade är Uppsalabon Hernan Ravanal.

För första gången sedan militärkuppen 1973 får chilenska medborgare bosatta i utlandet rösta i presidentvalet i november i år efter ett beslut i Chiles parlament.

I dag besöker både Chiles konsul och ambassadör Uppsala för att hjälpa chilenare att registrera sig inför valet.

Uppsalabon Hernan Ravanal var en av alla som flydde landet efter militärkuppen. Även om Chile i dag inte är samma land som när han flydde är det viktigt för honom att få rösta.

– Det finns alltid en önskan om att det blir bättre. Man slutar aldrig att drömma om förändringar till det bättre via demokratiska val, säger han.

Hernan Ravanal var aktiv inom vänsterrörelsen och läste på tekniska högskolan. År 1973 störtades den demokratiskt valde socialistiske presidenten Salvador Allende i en militärkupp, och general Augusto Pinochet ledde en högerdiktatur som skulle vara i 17 år. 1977 flydde Hernan Ravanal till Sverige efter att ha suttit i fängelse.

Hur mycket kommer du att sätta dig in i Chilensk politik?

– Man läser nyheter på internet och lyssnar på olika medier. Speciellt sen studentrevolterna för några år sedan har det kommit nya, unga ledare som kanske kan ta tag i saker och ting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".