Emma Andersson, Emanuel Eriksson och Ivar Westin.
Skådespelaren Emma Andersson med producenten Emanuel Eriksson och skådespelaren Ivar Westin. Foto: Åsa Wistedt/Sveriges Radio

Studenter sätter upp 150 år gammalt spex

Skådespelaren Ivar Westin: Det håller än idag
2:38 min

Studentspexet "På Madagaskar" är ett av Sveriges äldsta spex som sätts upp efter originalmanus. På fredag är det premiär.

Spexet sätts upp vart tionde år av Södermanlands-Nerikes nation på Reginateatern i Uppsala. Producenten Emanuel Eriksson berättar att historien handlar om två studenter som går i land på en ö och blir tillfångatagna av en grupp kannibaler.

– Det utvecklar sig sedan till ett kärleksdrama i Disney-stuk, förklarar Emanuel Eriksson.

Två av skådespelarna är Emma Andersson som spelar prinsessan av Madagaskar och Ivar Westin som spelar övermänniskogödaren "Gluffo". De berättar att manuset skrevs i slutet av 1800-talet och sattes upp för det akademiska Uppsala år 1870.

– Det gör att referenserna kan te sig lite snäva ibland. Till och med de allra mest lärda i publiken kan haja till. Men det är inte så att man inte förstår spexet. Det som är så fantastiskt med "På Madagaskar" är att det håller än idag, säger Ivar Westin.

På fredag är det premiär på Reginateatern i Uppsala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".