Ny svamp i Uppland – hot mot Sveriges tallar

1:58 min

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har upptäckt ett utbrott av den svåra svampsjukdomen Diplodia Pinea som aldrig tidigare funnits i Sverige.

Sjukdomen upptäcktes av en slump hos en lantbrukare i Odensala norr om Arlanda som nu blivit tvungen att avverka 15 hektar av sin skog för att hindra spridning.

Jan Stenlid är professor i skogspatologi och tror sig veta varför svampen fått fäste i vårt land.

– Det beror på klimatförändringarna. Sverige har blivit varmare vilket gjort att svampen som annars finns på varmare breddgrader nu kan leva också i Sverige, säger han.

Sen det första utbrottet för ett halvår sedan i Odensala har forskarna samlat in prover från skogsägare och kan konstatera att sjukdomen är mer eller mindre spridd i hela Uppland.

– Det här skulle kunna sprida sig till alla tallar i hela Sverige. Och man kan inte göra någonting åt spridningen. Det enda man kan göra är att fälla och bränna redan angripna träd innan de dör.

Skogsägare i Uppland och Sverige är nu oroliga hur stort fäste sjukdomen kommer att få. Gran och tall utgör 85 procent av Sveriges skogsnäring.

Jan Stenlid tycker att vi ska vara öppna för att det kan bli mycket värre än vad det är idag. Eftersom svensk tall aldrig kommit i kontakt med denna svampsjukdom förut vet inte forskarna hur träden kommer att reagera eller hur stor spridning det kommer att få. Först om ett par år vet vi mer, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista