sinthu Selvarajah
Sinthu Selvarajah Foto: Privat
Död i slutet rum

Fallet Sinthu tas upp igen

"Väldigt ovanligt"
4:19 min

Riksåklagaren återupptar förundersökning om vållande till annans död och tjänstefel i december 2014 i fallet Sinthu som växte upp i Enköping.

– Vi har gått igenom händelseförloppet och konstaterar att det finns fler utredningsåtgärder som man kan vidta. Vi har också gjort en delvis annorlunda rättslig bedömning, säger Riksåklagaren Anders Perklev.

Vilka andra utredningsåtgärder skulle man kunna vidta?

– Ja, man skulle till exempel kunna hämta in ett kompletterande rättsmedicinskt utlåtande. Man skulle också kunna närmare utreda de medicinska effekterna av pepparspray.

Sinthu Selvarajah, som växte upp i Enköping, dog i samband med ett polisingripande på ett sjukhus i Västerås i december 2014. Den första förundersökningen om tjänstefel i samband med händelsen lades ned i april 2015.

Efter Ekots granskning av fallet, där vittnen bland annat berättade att de sett poliser sitta på Sinthus rygg samtidigt som de sprayade stora mängder pepparspray i hans ansikte, återupptogs utredningen i oktober 2015, då med brottsrubriceringen vållande till annans död.

Men även den andra förundersökningen lades ned, ett år efter att den första hade lagts ned, denna gång i april 2016. Beslutet begärdes överprövat av högre åklagare, som dock beslutade att inte ändra den första åklagarens beslut.

I december 2016 begärde riksåklagaren in handlingarna i ärendet, bland annat med anledning av Ekots nya avslöjanden i fallet, som visade att det i förhör hade förekommit ledande frågor.

I dag har Riksåklagaren beslutat att förundersökningen ska återupptas och har överlämnat ärendet till Särskilda åklagarkammaren för fortsatt handläggning.

Riksåklagaren anser att det finns ytterligare utredningsåtgärder som kan genomföras. Enligt riksåklagarens bedömning kan ingripandet ha medfört ansvar för vållande till annans död eller åtminstone tjänstefel.

– Mina medarbetare har gått igenom alla förhören. De konstaterar att dessa har hållits i enlighet med de rutiner som finns, men med ett undantag. I ett förhör har förekommit ledande frågor, säger Anders Perklev.

Hur bedömer du kvalitén på de tidigare förundersökningarna?

– Det finns brister. Bland annat har inte alla personer hörts direkt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".