Uppsala tingsrätt
En av männen åtalas också för grovt vapenbrott. Foto: Henrik Montgomery/TT

Två åtalas för förfalskningsverkstad

Två män åtalas i samband med den misstänkta förfalskarverkstaden i Gottsunda. De båda ska ha tillverkat och sålt falska uppehållstillstånd i stor skala.

P4 Uppland har tidigare berättat om tillslaget mot en lägenhet i Gottsunda i vintras. Polisen var på jakt efter en pistol som misstänks ha använts av en släkting till männen i en utpressningshärva mot tre bröder i Uppsala. 

Ett vapen hittades också i lägenheten, men inte pistolen utan en skarpladdad k-pist i en garderob.

I lägenheten upptäcktes också förfalskningsutrustning och underlag till en stor mängd fejkade id-handlingar, däribland 56 svenska id-kort, 35 norska uppehållstillstånd och sex körkort från Rumänien. 

– Jag misstänker att det kan vara personer i Sverige som har kommit hit och nekats uppehållstillstånd och då har man beställt falska uppehållstillstånd från andra länder för att kunna vistas i Sverige, säger åklagare Thomas Bälter Nordenman.

Den boende i lägenheten, en 24-åring, greps och några veckor senare också en 28-årig släkting till honom. De två männen misstänks ha sålt id-handlingar i stor omfattning.

Verksamheten ska enligt åtalet ha pågått i minst tre år. Männer erkänner att de tillverkat korten på beställning. I förhör berättar en av dem att prislappen legat på mellan 750 och 1 000 kronor per kort.

24-åringen är dessutom åtalad för grovt vapenbrott. Han erkänner att han haft k-pisten i sin bostad men hävdar att han förvarat den åt en annan person.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".