Studentvägen
En livlös man hittades på Studentvägen i Uppsala tidigt på tisdagsmorgonen. Foto: Foto: Mattias Persson/Sveriges radio
Misstänkt mord på Studentvägen

19-åring släppt – misstänks för grov misshandel

Åklagare Elin Blank: Intensivt utredningsarbete som pågår
1:08 min

Mannen som greps för det misstänkta mordet på Studentvägen förra veckan har nu släppts men är inte avskriven från mordutredningen. Samtidigt misstänks han för grov misshandel och olaga hot mot en annan person under mordnatten.

Enligt åklagare Elin Blank har 19-åringen gjort vissa erkännanden när det gäller grov misshandel och olaga hot.

– Den händelsen har han till viss del vidgått. Det är en händelse i en bostad och har inget med händelserna på Studentvägen att göra, säger hon.

Tidigt på morgonen den 2 maj hittades en livlös man på Studentvägen i Uppsala. Han förklarades död på Akademiska sjukhuset och polisen inledde en utredning om mord.

På onsdagen greps 19-åringen i stadsdelen Kvarngärdet i Uppsala, misstänkt för mordet.

På fredagen meddelade åklagaren att mordmisstankarna mot mannen hade försvagats och att han inte längre var anhållen för mordet. Däremot var han anhållen för andra brott.

Samma dag begärdes han häktad för grov misshandel och olaga hot mot en annan yngre man i stadsdelen Valsätra. Brotten ska ha skett mellan 3.30 och 4.30 på morgonen den 2 maj, alltså samma natt som det misstänkta mordet på Studentvägen.

Men Uppsala tingsrätt beslutade att försätta 19-åringen på fri fot. Tingsrätten ansåg att det fanns sannolika skäl för misstankarna men att det saknades särskilda skäl för häktning.

Samtidigt pågår mordutredningen med full styrka, enligt Elin Blank.

– Det är ett intensivt utredningsarbete som pågår med alla möjliga åtgärder: förhör, kartläggningar och inhämtande av uppgifter från olika håll.

Men att gärningsmannen sannolikt inte greps under de första dagarna betyder att sannolikheten sjunker för att det misstänkta mordet ska klaras upp.

– Jag vet att statistiken talar emot det men vi jobbar på och gör så gott vi kan just nu.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".