Rån
Mannen tvingades ta ut pengar ur bankomater på bland annat Kvarntorgsgatan i Uppsala och ge dem till gärningsmännen. Foto: Foto: Polisen

Skulle köpa hasch – blev kidnappad och rånad

Sa att en hade en bror som var med i Hells Angels
1:16 min

En stockholmare åkte till Uppsala för att köpa cannabis. I stället blev han kidnappad av sin langare och två andra män. De satte sig i hans bil tvingade honom att ta ut mer än 30 000 kronor till dem. Nu döms langaren till två års fängelse.

I oktober förra året körde stockholmaren till Eriksberg i Uppsala där han träffade sin langare. Han betalade 3 500 kronor för 30 gram cannabis men fick ingen narkotika.

I stället hämtade langaren två av sina kompisar. De satte sig i stockholmarens bil och tvingade honom att köra runt i Uppsala och ta ut pengar till dem, totalt drygt 30 000 kronor.

Två av dem var knivbeväpnade, och de sa att de skulle knivhugga honom och döda hans familj och hans hund om han gick till polisen. Langaren lade till att en av de andra gärningsmännen hade en bror som var med i Hells Angels.

Efter ett stopp satte sig langaren bakom ratten. På Vaksalagatan fick de syn på en polisbil. Langaren ökade då farten och körde mot rött i korsningen med Tycho Hedéns väg varpå bilen krockade med en annan bil.

Langaren, en 30-årig man, döms nu till två års fängelse för bland annat rån och olaga frihetsberövande. Han nekar till alla anklagelser utom att han körde mot rött.

De två andra gärningsmännen har tidigare dömts för brottet i andra rättegångar. De tre ska tillsammans betala drygt 50 000 kronor i skadestånd till stockholmaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".