Marco från Angola bor vid Alsike kloster.
1 av 3
Marco från Angola bor vid Alsike kloster. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
Alsike kloster.
2 av 3
Alsike kloster utanför Knivsta. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
Syster Karin i köket på Alsike kloster.
3 av 3
Syster Karin i köket på Alsike kloster. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Marco får varken stanna i Sverige eller återvända till Angola

Marco: Lever som död
2:08 min

Att inte få vara i Sverige, men inte heller kunna återvända till sitt hemland. Så är det för Marco från Angola som lever i ett slags ingenmansland.

Han sökte asyl för 15 år sen på grund av att han deserterade från armén, och var rädd att bli dödad eller satt i fängelse om han skulle återvända till Angola. Han har bott på Alsike kloster i tio år.

Men att leva utan att få vara i Sverige, inte kunna jobba, och inte heller komma till Angola är inget han gillar:

– Jag har inget liv. Man måste vara fri, men jag lever som död, säger Marco som är i 40-årsåldern.

Migrationsverket menade i sitt beslut år 2003 att kriget då var över. Och att det hade deklarerats en amnesti för deserterade soldater. Ansökan om uppehållstillstånd i Sverige avslogs.

Man Marco kan inte komma in i Angola heller eftersom han saknar identitetshandlingar, säger syster Karin som är nunna på klostret:

– Han kan inte skickas hem. Han har varit på ambassaden och samarbetat så långt han kan, men får inget uppehållstillstånd. Hans liv bara försvinner, och det tycker jag är förskräckligt, säger syster Karin.

Enligt Migrationsverket kan den som saknar pass få tillfälliga resehandlingar av Angolas ambassad, men då måste man ha en ID-handling.

– De officiella kraven som vi vet är kopia av identitetshandling, personligt brev, foton och en intervju, säger Eva Lindén som är rättslig expert på Migrationsverket.

Marco har fått ett intyg från Angolas ambassad där det står att han har nekats resehandling eftersom han inte har de dokument som krävs.

– Har man varit i ett land i 15 år borde man få uppehållstillstånd eftersom ärendet inte går att verkställa, tycker nunnan syster Karin.

Marco heter egentligen något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".