1 av 3
Ljusfenomen över Uppsala vid smällen. Foto: Eric Stempels/Uppsala universitet
2 av 3
Ljusfenomen över Uppsala vid smällen. Foto: Eric Stempels/Uppsala universitet
Seismolog Björn Lund visar kurvan där skakningen syns exakt 23:23 igår kväll.
3 av 3
Seismolog Björn Lund visar kurvan där skakningen syns exakt 23:23 igår kväll. Foto: Mattias Pleijel

Kraftig smäll förbryllar i Uppsala

Seismolog: Skakning registrerades
1:02 min

Vid 23.20-tiden igår kväll fick polisen i Uppsala många larm om en kraftig smäll i centrala Uppsala. Smällen förbryllar både forskare och Uppsalabor.

På Ångströmlaboratoriet i Uppsala finns kameror som bevakar himlen. Och där kan man se att himlen lystes upp under onsdagskvällen.

– Klockan 23.23 kan vi se att det lyser upp i nordöstlig riktning, säger Eric Stempels vid institutionen för fysik och astronomi på Uppsala universitet.

Men han säger också att smällen förmodligen inte har sitt ursprung i rymden.

– Vi har en kamera i närheten av Örsundsbro också och där syntes ingenting. Därför är det nog mer lokalt och ingenting som kommer från rymden.

Björn Lund, seismolog vid institutionen för Geofysik på Uppsala universitet säger att en skakning i Uppsala registrerades just vid den tiden.  

– Det är inte något jordskalv och inget som kommer från någon större sprängning, för det syns inte på våra mätstationer utanför Uppsala. Men någonting har hänt inom tre-fyra kilometer från Observatorieparken.

Vad tror du att det kan vara?

– Någon mindre typ av explosion eller möjligen en ljudbang om man har haft flygaktivitet från Ärna till exempel.

Men Försvarsmakten uppger för P4 Uppland att man inte känner till något flygplan som skulle ha sprängt ljudvallen vid den aktuella tiden ovanför Uppsala.

 

Hörde du också smällen? Vad tror du det var? Skriv gärna på vår Facebooksida!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".