Rå kyckling styckas på en röd skärbräda.
1 av 2
Arkivbild. Foto: Poppe, Cornelius
Åsa Rosengren, mikrobiolog Livsmedelsverket ger tips om hur du undviker att smittas av kyckling
2 av 2
Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket ger tips om hur du undviker att smittas av kyckling Foto: Niklas Clarkson

Så undviker du att bli sjuk av kyckling

Mikrobiologen: Man kan få magkrämpor och blodiga diarréer
2:23 min

Här är tipsen som gör att du undviker att smittas av kycklingen du äter.

Sedan sensommaren 2016 har Sverige haft en kraftig ökning av antalet fall av campylobacter, enligt Folkhälsomyndigheten. Bakterien finns i kyckling, men går att undvika genom rätt hantering.

Man kan få magkrämpor, blodiga diarréer och ledbesvär

I det första avsnittet av vår serie Matnyttigt i Eftermiddag får du tips på hur du gör för att undvika en campylobacterinfektion.

–  Man få magkrämpor, diarréer, alltså blodiga diarréer och har man riktigt otur kan man få ledbesvär och en akut nervpåverkan, säger Åsa Rosengren som är mikrobiolog på Livsmedelsverket. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".