sdlsz5b53ba-nh (1)
Omfattande förfalskningsverksamhet ägde rum i Gottsunda. Foto: Karel Navarro/AP

Förfalskade id-kort – döms till fängelse

Tillverkade falska handlingar på beställning
0:54 min

Det blev fängelsestraff för båda de män som kopplas till upptäckten av en förfalskningsverkstad i Gottsunda i vintras. En av dem döms också för grovt vapenbrott.

Det var vid ett vapentillslag den 26 januari som polisen upptäckte vad som kan beskrivas som en förfalskningsverkstad i en lägenhet i Gottsunda.

Förrutom en k-pist gömd i en garderob hittades en mängd förfalskningsutrustning. En laminatskrivare, en UV-lampa för att kontrollera vattenstämplar. Och underlag till en mängd falska handlingar - däribland svenska id-kort och norska uppehållstillstånd.

24-åringen som stod skriven på adressen anhölls och senare också en 27-årig släkting till mannen. De döms nu till fängelse i tre år och sex månader respektive två år för bland annat grov urkundsförfalskning.

De två männen erkänner att de tillverkat handlingarna på beställning. Prislappen har varit mellan 500 och 1000 kronor per kort. Verksamheten har pågått sedan 2014. 24-åringen döms också för grovt vapenbrott. Åklagaren har kunnat visa hur k-pisten har använts vid en rad olika skjutningar i Uppsala och i övriga Sverige.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".