sdlta741e81 snapchat montage
Foto: Vilhelm Stokstad/TT. Montage: Sveriges Radio
Misstänkta Snapchat-våldtäkten

Hör kvinnan berätta om misstänka Snapchat-våldtäkten

1:55 min

I dag börjar rättegången om den misstänkta våldtäkt i Uppsala som sändes på det sociala mediet Snapchat. Nu berättar den unga kvinnan som är målsägande för första gången själv om vad som hände.

En lördag i januari vaknade kvinnan upp på ett hotellrum i Uppsala med stora minnesluckor från natten innan, men med en känsla av att ha blivit våldtagen.

– Mitt rum var länsat på grejer. Jag hade ont. Jag mindes inte vad som hade hänt men jag visste att det hade hänt, säger hon.

Det sista hon mindes var att hon var på en spelning med hiphopgruppen Labyrint på utestället Etage i Uppsala.

– Jag var inte full, det var inte det. Jag kommer inte ihåg om jag tog något eller om någon gav mig något, säger hon.

Hennes kontaktperson på socialtjänsten övertalade henne att gå till polisen. Men polisen sa att det nog skulle bli svårt att utreda brottet.

Två månader senare ringde polisen. 

En ung tjej i Göteborg hade sett en film på Snapchat som visade hur någon hade sex med en medvetslös kvinna. Hennes storasyster filmade av den knappt tre minuter långa filmen och deras mamma lämnade in filmen till polisen i Göteborg som kontaktade kollegerna i Uppsala.

Polisen kunde nu identifiera de inblandade. Mannen som filmar är en 21-åring som tidigare dömts för flera brott och nu är åtalad för rån och misshandel i Göteborg.

Mannen hade dittills varit känd som en 18-åring med ett annat namn men efter kontakt med Interpol kunde polisen fastställa hans verkliga identitet.

På filmen hörs enligt åtalet hur 21-åringen eggar en äldre man som har, eller försöker ha, samlag med kvinnan.

Den äldre mannen identifierades som en 46-årig Uppsalabo. Han förnekade i de första förhören att det är han som syns på filmen. Senare har han medgett det men nekar till åtalet om våldtäkt.

Kvinnan har träffat 21-åringen några gånger tidigare. Och på eftermiddagen före spelningen stötte hon och hennes kompis på 21-åringen och en annan kille utanför McDonalds på Forumtorget i Uppsala.

– De frågade vad vi skulle göra. Vi sa att vi skulle gå på Etage där vi skulle se Labyrint. Han tog fram ett kvitto med ett pulver och piller i. Pulvret var kokain, men tabletterna vet jag inte vad det var.

21-åringen säger i förhör att han tagit blå piller tillsammans med kvinnan under natten. Han uppger också att han haft sex med henne men hävdar att hon var vaken då. Han åtalas inte för våldtäkt, utan för anstiftan, alternativt medhjälp, till våldtäkt.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista