Advokat Elisabeth Massi Fritz.
Advokat Elisabeth Massi Fritz. Foto: Karl Nilsson / TT

Kvinnan som polisanmälde Assange för våldtäkt i Enköping är chockad

1:04 min

Det är en skandal att Wikileaksgrundaren Julian Assange inte ställs inför rätta, tycker målsägandebiträdet till den kvinna som polisanmälde honom för våldtäkt i Enköping.

Hon är chockad, enligt Elisabeth Massi Fritz som företräder den kvinna som Julian Assange fortfarande misstänks ha våldtagit i Enköping.

"Det är en skandal att en misstänkt våldtäktsman kan undanhålla sig rättsväsendet och därmed slippa prövning i domstol", skriver Massi Fritz till TT.

Bevisen borde ha prövats i domstol, anser hon.

"En rättslig prövning för den som har utsatts för en våldtäkt är väldigt viktig, liksom möjligheten att få en upprättelse", skriver Massi Fritz.

"Min klient är chockad och inget nedläggningsbeslut kan få henne att ändra på att Assange har utsatt henne för en våldtäkt", fortsätter hon.

Massi Fritz riktar också kritik mot att man lägger ned en förundersökning efter så lång tid, och anser att Sverige borde "se över regler om slutdelgivning och rätten att väcka åtal när den misstänkte medvetet håller sig undan en rättslig prövning, vilket Assange har gjort i alla år".

Wikileaksgrundaren Julian Assange säger däremot att han inte kommer att förlåta Sverige, trots nedlagd förundersökningen om våldtäkt.

"Frihetsberövad i sju år utan åtal medan mina barn vuxit upp och mitt namn dragits i smutsen. Jag förlåter inte och glömmer inte", skriver Julian Assange på Twitter.

Assanges svenske advokat Per E Samuelson hävdar att besluten att häva häktningen och lägga ner förundersökningen grundar sig på att åklagarna inte längre kan se fram mot en fällande dom. Men enligt överåklagare Marianne Ny är det helt fel.

– Om Assange återvänder till Sverige innan brottet preskriberas 2020 kan det hända att förundersökningen återupptas, säger hon.

Assanges skuld eller oskuld har inte slagits fast i och med dagens besked, enligt Ny.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista