Maskrosor
Genrebild. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio

Vill visa på artrikedomen i staden

1:16 min

I dag letas och räknas det biologiska arter på många håll i länet med anledning av det är Biologiska mångfaldens dag imorgon.

I till exempel Hågadalen i Uppsala får allmänheten vara med och göra en Bioblitz, alltså räkna arter man hittar på en liten, utmärkt yta. Syftet är att visa upp den rikedom av arter som finns stadsnära områden.

En av de som håller i räkningen är Emil Nilsson från museet Biotopia i Uppsala.

– Man kan komma utan att veta någonting, men man behöver vara lite nyfiken. Man får hjälp av en expert att tillsammans hitta saker och göra en artlista.

I morgon, måndag, händer även saker i Heby kommun. I en stadsvandring kommer man att leta efter biologisk mångfald i tätorten, berättar Camilla Winqvist, miljöstrateg Heby kommun.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att vi får upp ögonen för den biologiska mångfalden runtomkring oss. Jag vill gärna börja där folk är, på plats i staden, och bygga på utifrån det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista