Landstingsanställd begärde mutor

1:40 min

En anställd vid dåvarande landstinget i Uppsala län begärde mutor värda tiotusentals kronor av flera byggentreprenörer – bland annat byggmaterial till en bro, plåt- och lackeringsjobb och flygbiljetter till Italien.

Den landstingsanställde uppger själv att han var ansvarig för projekt värda omkring 250 miljoner kronor.

Mellan 2013 och och 2016 hörde han av sig i tjänsten till flera av landstingsets entreprenörer och begärde olika förmåner, enligt domen i Uppsala tingsrätt. Inget av företagen ska ha gett honom det han begärt.

I november 2013 skickade han ett mejl till en en byggfirma och bad att få byggmaterial till en bro som han skulle bygga hemma på tomten. Han skickade också en ritning över bron.

Två år senare skickade han ett meddelande till en annan entreprenör med texten: "Hej hur ser du på lite sponsring? 30' plåt + 40' lack??"

Meddelandet kan enligt tingsrätten inte tolkas på annat sätt än att han försökte förmå byggfirman att betala 70 000 kr för plåt- och lackeringsarbeten för hans räkning.

I maj 2016 skickade han ett meddelande till ännu en entreprenör med texten: "Två biljetter till Italien skulle inte heller sitta fel:)"

Och i juni samma år begärde han på nytt att få arbeten till ett värde av cirka 45 000 kronor utförda gratis.

Men firman han kontaktat ringde hans chefer. När de konfronterade honom ska han ha erkänt och varit ångerfull. Men han ska ha sagt att han hade sparat så mycket pengar åt landstinget så att det kunde kompensera för oegentligheterna.

Mannen fick sparken och polisanmäldes. Och i februari i år åtalades han. När han nu döms blir straffet blir villkorlig dom och 32 000 kronor i böter.

Han förnekar brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista