Dricksvatten hälls ur flaska.
Avsaltat i framtiden? Foto: Tomas Magnusson/Sveriges Radio

Metoderna som kan råda bot på vattenbristen

2:31 min

Nya sätt att få fram vatten på kan bli nödvändigt att jobba med i framtiden om grundvattennivåerna fortsätter att sjunka.

Låga grundvattennivåer i Norrtälje och i Östhammar har P4 Uppland rapporterat om den senaste tiden. Och i början av juni införde Uppsala vatten bevattningsförbud i Järlåsa på grund av lägre grundvattennivåer än normalt. I ett längre perspektiv kan det krävas fler nya sätt att tillverka dricksvatten på. Bo Thunholm är grundvattengeolog på Sveriges geologiska undersökning (SGU), och han säger så här om grundvattenläget i Uppland:

– Det är allvarligt så till vida att vi har mycket låga grundvattennivåer, säger han.
Att hushålla med förbrukningen är ett sätt att få vattnet att räcka men på längre sikt kan det behövas nya sätt att få fram dricksvatten. Avsaltning, helikopterspaning och restaurering av våtmarker är tre metoder som lyfts fram av Havs och vattenmyndigheten, men  helikopterspaning och avsaltning är inte aktuellt i Uppsala, för här finns det gott om vatten – än så länge.

– Uppsalaåsen är ett väldigt stort vattenmagasin som sin tur kan förstärkas från Fyrisån som i sin tur kan förstärkas med vatten från Tämnaren, säger Bo Thunholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".