Eric Norman, avdelningschef för Akademiska sjukhusets neonatalavdelning.
Eric Norman, avdelningschef för Akademiska sjukhusets neonatalavdelning. Foto: Foto: Mattias Pleijel/Sveriges Radio

Spädbarn flögs till Finland för vård

1:33 min

I helgen flögs två patienter till Åbo i Finland för vård av för tidigt födda barn. På Akademiska sjukhuset i Uppsala räckte platserna inte till.

P4 Uppland har tidigare rapporterat om det avtal Akademiska sjukhuset tecknat med sjukhuset i Åbo. Efter att man på grund av personalbrist varit tvungna att dra ner på antalet platser på Neonatalavdelningen på Akademiska inför sommaren tecknades avtalet som en nödlösning.

Avtalet innebär att två platser står till förfogande för Akademiska, om det skulle uppstå en situation då platserna i Uppsala och Sverige inte räcker till. Och en sådan situation uppstod alltså i helgen då två patienter var tvungna att flygas till Åbo.

– Situationen är ansträngd, säger Erik Normann, sektionschef på neonatalavdelningen på Akademiska sjukhuset.

– Vi får se om vi är i någon form av ansträngd balans eller om det kan lätta lite eller om det kan förvärras lite. Det vet vi inte.

Vad händer om det förvärras?

– Vi får väl se hur mycket vi klarar av att överbelägga enheterna i Sverige och det är möjligt att vi kan köpa ytterligare vårdplatser i Åbo eller andra ställen utomlands, säger Erik Normann.

Av de två fallen ska den ena ha fött på plats i Finland. Den andra födde i Sverige, varefter mamman och barnet flögs till sjukhuset i Åbo för vård.

– Förhoppningsvis kan barnen komma hem till Sverige så snart som möjligt, säger Erik Normann.

Richard Ekman
p4uppland@sverigesradio.se
018-17 40 40

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista