Stefan Johansson från Svenska kyrkan visar upp gravar på gamla kyrkogården i Uppsala.
Stefan Johansson från Svenska kyrkan guidar besökare bland gravstenarna på gamla kyrkogården i Uppsala. Foto: David Ohlsson/Sveriges Radio

Vandring bland kändisgravar i Uppsala

1:37 min

På gamla kyrkogården i Uppsala kan den som vill gå en vandrad tur bland kända uppländska personer som ligger begravda där.

Dag Hammarskjöld och Gustaf Fröding är några av alla personer som ligger begravda på Gamla kyrkogården som det nu går att få en guidad rundvandring i. Det är svenska kyrkan som anordnar vandringen och Stefan Johansson är en av de som guidar bland gravstenarna.

– Det finns så enormt mycket kulturpersonligheter så det känns väldigt bra att kunna redovisa det, säger Stefan Johansson från svenska kyrkan.

Vid en gravplats vilar Elias Fries, en person som Stefan Johansson förklarar är lika stor som Carl von Linné;

– Han står nämligen bakom upptäckt och systematiserande av allt om svamp som vi har. Stefan Johansson förklarar att när Elias Fries levde kring mitten av 1800-talet så åt svenskarna inte svamp men efter hans arbete började människor i Sverige att göra det.

 Totalt finns det cirka 14 000 gravar i gamla kyrkogården i Uppsala och några av de äldsta är från 1600-talet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".