Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
(2:20 min)
Att våga fråga om våld mot kvinnor gör skillnad
Publicerat torsdag 13 juli kl 05.30
Åsa Witkowski
Åsa Witkowski. Foto: Nationellt centrum för kvinnofrid

20 års arbete i Uppsala har visat att när vårdpersonal frågar patienter om våld kan det göra stor skillnad.

I över 20 år har Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK och Region Uppsala forskat i hur våld mot kvinnor kan motverkas. Nu har arbetet sammanställts i Uppsalamodellen. Faktorer som kunskap, rutiner, kontinuerlig uppföljning och samverkan mellan myndigheter har visat sig vara särskilt viktiga enligt modellen.

Man har också kommit fram till att hälso- och sjukvård har en viktig roll när det gäller att upptäcka våldsutsatta personer. Genom att fråga en patient om den har upplevt våld i en relation kan man i ett tidigt skede fånga upp dessa och erbjuda hjälp.

 Det har mödrahälsovården gjort i många år.

– Barnmorskorna har arbetat med det här i Uppsala sedan 97, så man har sakta blivit bättre på att ställa frågan idag, och man gör det rutinmässigt, säger Åsa Witkowski på NCK.

Idag får 85 procent av alla gravida kvinnor får frågor om våld. Men fler instanser som psykiatrin och primärvården har börjat fråga sina patienter.

– Psykiatrin och primärvården ställer ofta frågan i mötet med sina patienter eftersom de hanterar fysiska och dessutom psykiska symptom.

Men Åsa Witkowski tror också att allmänheten borde ha mer kunskap om våld i nära relationer.

– Jag tror att det skulle bidra till att vi vågade prata mer om det här, så man vågar fråga, men också vet vart man kan hänvisa.

Kvinnofridslinjen har öppet dygnet runt på 020-50 50 50.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".