Rigmor Stenmark kräver brandlag

Rigmor Stenmark, centerpartistisk riksdagsledamot, från Uppsala, vill ha en lag på automatiskt brandlarm samt brandvarnare i både bostadshus och offentliga lokaler.
Det kravet riktar hon nu till försvarsminister Björn von Sydow. Efter branden i Saluhallen undrar hon om ministern nu är beredd att tillmötesgå kravet om lagstiftning som skulle kunna förhindra brandkatastrofer som den i Saluhallen i torsdags. Idag finns ingen tvingande lag eller lagstiftning om att installera brandlarmssystem vare sig i bostäder eller lokaler. Ansvaret ligger istället på enskilda personer och hos kommunernas räddningstjänst. Det tycker Rigmor Stenmark är fel. Branden i ett äldreboendet i centrala Uppsala i mitten av januari där det saknades automatiskt brandlarm och där en person avled och så nu branden i Saluhallen har bidragit till att Stenmark återupprepar sin fråga till försvarministern.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".