Familjen Kutic med far och två barn.
Vedran Kutic med sina två barn. Foto: Erika Dahlin Jönsson/Sveriges Radio

Familj riskerar utvisas trots jobb och bostad

2:25 min

I går kväll samlades ett hundratal Enköpingsbor i Skolparken för att protestera mot Migrationsverkets beslut att utvisa familjen Kutic som bott i Enköping i fem år.

Orsaken till demonstrationen i Skolparken i Enköping är att pappa Vedran till en början inte hade ett fullgott försäkringsskydd hos sin första arbetsgivare i Sverige.

2012 flyttade Vedran Kutic till Sverige för att arbeta. Ljubica Kutic och parets två barn flyttade efter några månader senare. 2014 fick familjen förlängt uppehållstillstånd. Då började familjen planera för att stanna kvar i Sverige.

— Vi är godkända, allt är okej, barnen vill stanna kvar. De trivs här, vi trivs här, säger Vedran Kutic.

Förra året var det dags att söka om permanent uppehållstillstånd. Familjen skickade in kopior på lönebesked och försäkringar som de har haft under sin tid i Sverige. Det var efter det beskedet om utvisning kom till familjen.

Då Vedran Kutics första arbetsgivare i Sverige i början betalda in ett "sämre försäkringsskydd än det som följer kollektivavtalet eller praxis inom yrket eller branschen."

I inslaget kan du höra Vedran Kutic berätta mer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".