Nya området Östra Salabacke i Uppsala. Foto: White arkitekter.
Nya området Östra Salabacke i Uppsala. Foto: Foto: White arkitekter.

Utbyggnationen av Östra Salabacke kräver trädkapning

1:38 min

Under augusti påbörjas andra etappen av utbyggnationen i Östra Salabacke. För att göra plats för nya byggnader och bostäder kommer flertalet träd att sågas ned.

Många svåra avvägningar har gjorts när det byggs hus på redan befintlig miljö påpekar Sofie Rosell Guler som är planarkitekt för Östra Salabacke i Uppsala kommun.

Hon säger att det hade varit önskvärt att spara träden vid Östra Salabacke men att beslutet om bebyggelse kom efter att marken studerats. Det beslutades då att bebyggelsen ska skilja sig från den befintliga miljön, vilket innebär en kvarterstruktur där husen möter gatan.

—  Vilket innebär att vi var tvungna fatta det svåra beslutet att ta ned den här fina allén, säger Sofie Rosell Guler.

Alternativet att inte kapa ned träden längs allén hade inneburit en annan typ av bebyggelsestruktur som enligt Sofie Rosell Guler skulle påverka Fyrislundsgatan.

— Det här projektet innebär att vi vill omvandla Fyrislundsgatan och få ner hastigheterna på gatan och få den till en mer av en innerstadsgata, säger hon.

Affärer och entréer till bostäder tar hon upp som exempel på vad som ska ge Fyrislundsgatan innerstadskaraktär. Enligt Sofie Rosell Gunel skulle en annan karaktär som inte kräver trädnedkapning i Östra Sala Backe inneburit negativa konsekvenser på gatan.

Dock finns det delade meningar om vad invånarna tycker om att träden ska kapas ned för just den här typen av bebyggelse.

Vi har sett att det finns några som vill bo på det här viset, och det finns andra som inte vill det. Det är viktigt att det finns en variation av bostäder ser vi det på kommunen som, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".