Över 300 blommor stulna från gravplats i Märsta

1:51 min

Kyrkogården vid Husby-Ärlinghundra kyrka utanför Märsta har blivit bestulen på stora mängder blommor i sommar. Totalt 300 blommor har försvunnit.

– Jag tycker det är helt ofattbart hur man kan gå in på en helgad plats och bara ta det man känner för. Ska ingenting få vara heligt, säger Ann-Christine Zingerman som är biträdande förman på kyrkogårdsförvaltningen.

Hon och hennes kollegor upptäckte att det var något som inte stämde efter midsommar. Blommorna som de planterat vid gravstenarna på kyrkogården vid Husby-Ärlinghundra kyrka i början av sommaren var plötsligt borta.

– Veckan före midsommar planterade vi cirka 1600 blommor här.

Hur många av dem blev stulna?

– Cirka 300 stycken, säger Ann-Christine Zingerman.

Nu är en polisanmälan gjord, men kanslichefen Susanne Hedman Jensen har ingen aning om vilka som kan tänkas ligga bakom blomstölden.

– Vi har inte sett några tecken eller spår, mer än att blommorna är borta och att det har varit gropar, säger hon.

Har du någon tanke om varför någon skulle vilja göra så här?

– Nej, det har jag nog inte fantasi till. Jag tycker de blommor man har planterat borde få vara kvar. Det är ju för att minnas dem som ligger i graven man gör det. Det är ju för en väldigt fin sak, säger Susanne Hedman Jensen.

Förutom kostnaden och merarbetet för personalen har blomstölden även drabbat anhöriga.

– Om det är sant så är det förfärligt. Ja, jag antar ju att det är sant. Det är förskräckligt i så fall, säger Yrja Bly som kommit till kyrkogården för att besöka en grav till en anhörig.

En annan som har anhöriga begravda på Husby Ärlinghundra kyrkogård är Bertil Näslund. Han blev förvånad när han fick höra om stölden.

– Jag tycker det är ganska hemskt. Hit går man ju för att det är som en plats där stöld egentligen inte ska finnas, säger han.