Branden i Järlåsa: Mindre spridningsrisk

1:16 min

Branden som startade i går i norra Järlåsa är under kontroll. Det regnade under kvällen och markägarens anlitade skogsvårdare är på plats och tar hand om eftersläckningsarbetet.

Mitt på dagen i går spred sig branden och hotade ett skogsområde, men under eftermiddagen lyckades räddningstjänsten omringa kalhyggesbranden och ha den under kontroll.

Under kvällen lämnades kontrollen över till markägaren som anlitat skogsvårdare att vara på plats. Enligt honom ser det lugnt ut då det har regnat, vilket han menar har hjälpt skogsvårdarna att hålla branden i schack.

Det brinner inte längre och det har inte spridit sig någonting sedan gårdagen.

— Det ligger och glöder litegrann där det har brunnit tidigare i stort sett, men alla kanter är bevattnade och det är ingen risk att det ska börja sprida sig i och med att det regnat nu också, säger han.

Markägaren berättar att det de ska vara uppmärksamma på under helgen är så att det inte pyr småeldar i kanterna, för att det är då det enligt honom kan sprida sig igen.

Området kommer behöva bevakas med punktinsatsen efter lunch i dag enligt markägaren. Om det inte blir mer regn finns fortfarande en risk att det börjar sprida sig menar han.

— Om det blir varmt och börjar blåsa finns alltid den risken, men nu är det så blått runtomkring i och med att det regnat så nu är risken mycket mindre. Det ser ganska bra ut nu, säger han.