Storbedragare döms till fängelse

1:02 min

Idag kom domen mot den man som åtalats för en rad olika bedrägerier mot äldre runtom i Sverige, bland annat i Heby. Mannen döms till fyra år och fyra månaders fängelse.

Det var i mitten av februari som mannen greps i Uppsala. Han var då efterlyst för en omfattande bedrägeriturné runtom i Sverige.

Äldre damer lockades på olika sätt att ge ifrån sig sina bankkort. I vissa fall genom att övertyga kvinnorna att det fått virus på sina kort och därför fått betala för mycket.

I oktober 2016 följde han efter en kvinna i 90-årsåldern i Heby från Ica där hon just handlat. Genom att utge sig för att komma från affären fick han henne att öppna dörren till lägenheten och han kunde då stjäla hennes kort.

Mannen som är skriven i Västerås döms för 52 fall av bland annat grovt bedrägeri, stöld och egenmäktigt förfarande. Tinsgrätten har tar hänsyn till att mannen är gammal och skröplig och har därför beviljat så kallad straffreduktion på åtta månader.

Påföljden blir fyra år och fyra månaders fängelse.

Mannen var också åtalad för att ha våldtagit en kvinna på ett äldreboende i Västra götaland i januari 2017, men det frias han från.

P4 Uppland har varit i kontakt med mannens advokat som ännu inte har talat med sin klient. Han skriver att mannen troligen är glad att ha friats från våldtäkten.