Lisa Mård
1 av 2
När Lisa Mård skulle rida in sin häst Mesha Sue, började hon även med Working Equitation. Foto: Erika Dahlin Jönsson/Sveriges Radio
Ulrika Pernler
2 av 2
Ulrika Pernler är både WE-ryttare och WE-domare. Hon är ridlärare på Uppsala Ponnyklubb och spindeln i nätet under helgens riksmästerskap. Foto: Erika Dahlin Jönsson/Sveriges Radio

Slalom för hästar i Uppsala i helgen

1:47 min

Riksmästerskapen i ridsportsgrenen Working Equitation (WE) har hållits i Uppsala i helgen.

I WE ska ryttaren och hästen tillsammans ta sig genom en hinderbana. Där kan finnas broar som ska gås över, klockor som ska ringas i och staket som ska öppnas och stängas. Grenen består av tre moment. I speedmomentet ska hinderbanan göras på tid — i teknikmomentet handlar det mer om hur banan genomförs. Därtill ingår även ett dressyrmoment, som är ungefär som vanlig dressyr. I fokus ligger samspelet mellan hästen och ryttaren.

Ulrika Pernler är både WE-ryttare och WE-domare. Hon berättar att grenen ännu inte fått ett passande namn på svenska.

– Men man kan säga att det är arbetsdressyr. För grenen kommer ursprungligen från Italien, Portugal, Spanien – där de använder hästarna i arbetet dagligen fortfarande, säger Ulrika Pernler och fortsätter:

– Hinderna symboliserar egentligen det de gör – som att man öppnar en grind när man ska ut på fältet och fösa kor. Också det här att man ska över och under saker. Egentligen är det som att man tagit deras arbetsdag in på en bana.

Ulrika Pernler var "spindeln i nätet" under helgens riksmästerskap som anordnades på Uppsala Ponnyklubb i Jälla utanför Uppsala. 60 deltagare tävlade och intresset för WE har ökat i Sverige på senaste tiden – allra mest i Uppsala och Mälardalen.

– Det har varit så stort att vi har haft svårt att hitta träningstillfällen för alla att träna, säger Ulrika Pernler och berättar att man på ridskolan utbildar fler och fler tränare.

Pernler har rest runt i Sverige, men även Finland, för att sprida intresset för WE.

– Jag har jobbat jättehårt för att få in det på ridskolorna. För jag tror att de flesta ryttare startar på ridskolor och får man med sig det från början så blir det nåt naturligt, säger Ulrika Pernler.

– Så det tror jag är en bra inkörsport.

Hör mer i inslaget ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista