Uppsala Vatten: Var sparsamma med dricksvattnet

Bevattningsförbud som tidigare har gällt i Järlåsa och Vattholma utvidgas nu till att också omfatta Bälinge, Lövstalöt, Storvreta och Skyttorp.

Bevattningsförbudet gäller användning av vatten från kommunal försörjning. Samtidigt uppmanas alla i kommunen att vara sparsamma med vårt dricksvatten, säger Uppsala vatten i ett pressmeddelande.

Enligt pressmeddelandet från Uppsala Vatten följer dem kontinuerligt vattennivåerna i Uppsala. I Uppsala stad ska det generellt finnas bra med vatten och Uppsala Vatten ser inget akut hot mot vattentillgången. Det är enligt dem det senaste årets torra väder som har bidragit till att användandet av vattnet ändå måste begränsas i vissa delar av kommunen.

— Vi behöver, som många andra, vara sparsamma med vårt dricksvatten och vi uppmanar alla i Uppsala att vara det och till exempel inte borsta tänderna under rinnande vatten, se till att diskmaskin och tvättmaskin är helt fyllda innan man kör dem och duscha istället för att bada. Men i vissa delar räcker inte en allmän uppmaning om sparsamhet utan där är grundvattennivåerna så låga att vi behöver ha bevattningsförbud också, säger Magnus Källman, Uppsala Vatten, i pressmeddelandet.

Ett bevattningsförbud innebär följande:

· Du får inte fylla din pool med kommunalt dricksvatten. Det gäller även uppblåsbara pooler, badtunnor och spa-bad.

· Du får inte använda vattenslang eller vattenspridare för att vattna din trädgård. Samla i stället upp regnvatten i exempelvis en regntunna och använd för att vattna med.

· Du får inte tvätta bilen med vattenslang eller högtryckstvätt.

· Du får inte använda högtryckstvätt för rengöring av fasader, altaner och liknande.