Islandshästar
Islandshästarna på bilden är inte de som togs utanför Uppsala. Foto: Foto: Titti Elm/Sveriges Radio

Elsa Teverud inför VM för islandshästar: "Det är stenhårt"

1:11 min

Idag startar VM för Islandshästar i Nederländerna och svenska landslaget är nere på plats för att tävla. En av dom tävlande på plats är Elsa Teverud och hästen Bida från Grillby.

Det unika med att tävla med islandshästar är att de har fler gångarter än vanliga hästar har. De har bland annat gångarterna tölp och pass. Elsa Teveruds menar att vissa islandshästar har fem gångarter medan andra har fyra.

Elsas Teveruds huvudgren är 250 meter pass. Hon visste att hon hade en chans att vara med i landslaget då hon tränat mycket under året, men hon visste också att det var stenhårt menar hon.

— Det är bara fem stycken som de tar ut till landslaget, så det klart att det är stenhårt. Så det var jätteroligt när de ropade upp mitt namn, säger hon.

Hon berättar också att hon varit på plats där världsmästerskapet tar plats sedan i torsdags. Ett enligt henne stort arrangemang hon är glad att hon får delta i. Gällande hennes chanser under världsmästerskapet tror hon även här att det kommer vara stenhårt, men att hon har chanser.

Jag tänker att landslaget väl tog ut mig för att jag hade medaljchanser, så självklart vet jag att vi är i toppen. Det är svårt att säga, jag satsar ju på guld men det är stenhårt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".