Arbetsmarknadsforskaren om den gamla friårsreformen

2:24 min

I dag är flera tillbaka på jobb efter en tid av ledighet, något som kan väcka tankar kring balansen mellan arbete och fritid. Samma diskussion låg också till grund för friåret, en arbetsmarknadspolitisk insats som genomfördes i början av 2000-talet.

— Jo det känns jättebra, det är kul att komma tillbaka och jobba igen. Det är skönt att komma tillbaka och allting är som vanligt igen, säger Uppsalabon Lena Törnqvist.

Uppsalabon Lena Törnqvist har inga problem med att komma tillbaka till jobbet efter två veckors ledighet. Men att börja arbeta efter en tid av ledighet kan väcka tankar kring balansen mellan arbete och fritid.

Eftermiddagen på P4 Uppland pratade med Linus Liljeberg, statistiker på Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering i Uppsala, som förklarar den gamla friårsreformen som gick ut på att människor skulle kunna ta ledigt ett år för att ägna sig åt vila upp sig, gå en utbildning eller starta eget.

— I bästa fall då kanske orka arbeta längre eller vara mindre sjukskrivna, säger han.

En annan del av friårsreformen gick ut på att arbetssökande då skulle få möjlighet att byta ut den lediga för att få en fot in i arbetsmarknaden som vikarie.

— Som en slags språngbräda då till en fastare förankring på arbetsmarknaden, säger han.

Enligt Linus Liljeberg gjordes en utvärdering av friårsreformen. Där kom det fram att det inte hade mött de förväntningar som fanns på reformen.

Det som upptäcktes enligt Linus Liljeberg var att de som tagit ett friår inte ska ha arbetat mer efter friåret, de ska inte ha varit mindre sjukfrånvarande, de ska möjligen ha gått i pension tidigare och att de ska ha fått något lägre lön när de kom tillbaka från friåret.