Svampsäsongen i fara efter torra sommaren

2:07 min

Torkan i länet riskerar nu slå hårt mot svampen i skogen. En torr vår och juli med ovanligt lite nederbörd har gjort marken i skogarna torr.

Den torra jorden kan ha skadat svampens mycel – alltså det nätverk av trådar som växer under jord. Svamp behöver nämligen fuktig jord, men när svampkonsulenten Eva Allestedt krafsar i marken i Lindsjöreservatet väster om Uppsala – så är det snustorrt.

– Det är fukt i den översta förnan, några centimeter. Och det räcker inte för att skaka liv i mycel som har varit i torka väldigt länge, säger Eva Allestedt.

Under helgen som gick kom det faktiskt regn, för första gången på länge i trakten. Men enligt Eva Allestedt var det inte nära tillräckligt.

– Runt 30 millimeter fick vi under fredag, lördag, söndag. Och då fick vi bara 12 millimeter under hela torra juli, säger hon.

Eva Allestedt poängterar att hon tycker det finns större problem med de låga grundvattennivåerna än att det kan bli ont om matsvamp. På gårdarna runtomkring ser hon konsekvenserna. Vallskördarna blir skrala och djurägarna är oroliga. Hennes granne är nervös för sin biodling. Under förra årets torka svalt bina ihjäl.

Men för Eva, som vandrar i skogen dagligen, är ändå frånvaron av svamp det tydligaste tecknet på torkan.

– Det är ju tomt. Vi har tittat på en lackticka idag, en fruktansvärt vacker svamp. Och vi har sett en liten mycena. Men annars har vi gått genom ett svamprikt område med matsvamp, men vi har inte sett någonting, säger Eva Allestedt.