Skrotad bandyhall kostade miljoner

1:42 min

I tre år utreddes frågan om en ny bandyhall i Uppsala. Det slutade med att planerna skrotades. Tre miljoner kronor kostade det att komma fram till alternativet att bandy inför storpublik i Uppsala ska spelas utomhus.

Det var 31 mars 2014 som kommunfullmäktige beslutade om en arena för fotboll och bandy vid södra åstråket i Uppsala, men redan 5 november samma år kom ett nytt beslut från kommmunfullmäktige: bandyarenan skulle flyttas till någon av "stans centrala delar".

Under åren har olika politiska instanser pekat åt olika håll, beställt och dragit tillbaka. 25 maj satte så idrotts- och fritidsnämnden ned foten, bandy inför storpublik i Uppsala ska spelas på ett upprustat Studenternas, under bar himmel. En frukt av det beslutet var att bandyfinalerna kom tillbaka till Uppsala.

Eva Sterte, vd för Sportfastigheter, tycker inte att det är konstigt att frågan om en ny bandyarena utretts under flera år:
– Det är inget ovanligt egentligen med det här, utan man gör sina prövningar åt olika håll. 

Men det har inte varit gratis att beställa, dra tillbaka och göra nya beställningar. Nyligen kom notan för utredningarna under åren 2014-2017: 3 079 750 kronor.

– Det är naturligtvis olyckligt att det blir sådana här kostnader, men det är svårt att undvika, säger Rickard Malmström är ordförande i idrotts- och fritidsnämnden.