De nya busslinjerna upprör Rickombergabor

2:09 min

Det nya busslinjenätet i Uppsala som kör igång i dag innebär färre, och rakare busslinjer. För en del innebär det längre till närmsta hållplats.

– Vi är väldigt ledsna att bussarna ska sluta gå här. Vi som är gamla ska inte behöva åka taxi från affären – vi ska kunna ta bussen, säger Margareta Olström.

Hon bor vid Otto Myrbergs väg i Rickomberga. Från och med i dag går bussarna inte längre där. I stället passerar bussarna Rickomberga på Luthagsesplanaden utanför.

– Det blir några minuter som man tjänar. Vi vill att det ska gå lite snabbare att åka buss och då prioriterar vi de större lederna, säger Johan Wadman, trafikdirektör på UL.

Det nya linjenätet ska vara ett överskådligt system, med färre linjer men med tätare trafik, enligt UL. Och med längre mellan busshållplatserna kommer bussarna fram snabbare och tidtabellerna mer pålitliga.

– Det kan vara så att några då får längre till busshållplatsen, men när man är vid busshållplatsen kommer bussen komma snabbare dit, säger Johan Wadman.

Exempel på områden där flera busshållplatser tas bort är längs Verkmästargatan i Sala backe, genom Industristaden och Rickomberga.

Ella Nilsson bor i Rickomberga och från Polhemsparken, där hon kunde ta bussen förut, till närmsta busshållplats på Luthagsesplanaden är det 500 meter.

– Det är inte så långt, men det mer själva principen. Det handlar också om att det ska vara tillgängligt för alla, säger Ella Nilsson och fortsätter:

– Jag har till exempel diskbråck och tycker det är jobbigt att gå. Det kommer inte vara ett alternativ för mig att gå flera hundra meter till en busshållplats.

Ella Nilsson kommer att ta bilen i framtiden. Busskort är dessutom dyrt, säger hon:

– Om man ska gå flera hundra meter, åka två busstopp och sen gå flera hundra meter – då vill man inte ha den kostnaden.

Rolf Eriksson bor i Rickomberga och han tycker att det nya busslinjenätet är ett skämt.

– Kollektivtrafiken är från den 14 augusti selektivtrafiken. Jag tycker det är ett skämt, säger han.