Farthinder längs Vaksalagatan i Uppsala
Farthinder längs Vaksalagatan i Uppsala. Foto: Petra Blomqvist/Sveriges Radio

Nya farthinder väcker känslor hos Uppsalaborna

1:23 min

Antalet farthinder har blivit fler i Uppsala under sommaren. Bland annat har sju stycken placerats ut längs med Vaksalagatan – en nyhet som väcker reaktioner hos Uppsalaborna.

Uppsala kommun satsar på att säkra övergångsställen i kommunen. Kommunen har valt att prioritera att placera ut sju stycken farthinder på Vaksalagatan eftersom det har inträffat flera dödsolyckor där. År 2013 blev på två personer påkörda på ett övergångsställe där och omkom.

– Vaksalagatan är en gata med dubbla körfält i samma riktning och övergångsställena blir därför extra farliga i och med att en bil kan ha saktat in, men inte den som kommer på andra sidan, säger Tove Västibacken, trafikplanerare vid Uppsala kommun.

Finns det något vetenskapligt som visar att farthinder verkligen bidrar till ökad säkerhet?

– Ja, det gör det verkligen. Dels får man ner hastigheten, vilket är den enskilt största faktorn för hur utfallet av en påkörning ska bli. Blir man påkörd i 30 kilometer i timmen så överlever 9 av 10. Medan om man blir påkörd i 50 kilometer i timmen överlever knappt 2 av 10, säger Tove Västibacken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".