Tågpendlare. Foto: Annika af Klercker/TT
Foto: Annika af Klercker/TT

Signalfel - ett samlingsnamn för en mängd olika saker som kan gå snett

1:33 min

För alla pendlare som är tillbaka från semestern började det lite sådär. I morse orsakade ett signalfel mellan Uppsala och Knivsta förseningar för tågen. Men frågan är vad ett signalfel egentligen är.

Ett signalfel är ett samlingsnamn för en mängd olika saker som kan gå fel i järnvägssystemet. Det kan till exempel vara problem med en växel som signalen kommunicerar med eller en bom i en plankorsning som inte fälls ner. När signalsystemet märker att något inte är som det ska slår signalen om till rött.

Kan det inte vara tydligare att säga till de resande vad det faktiskt är för fel, istället för att använda ordet signalfel?

—Det kan det säkert vara, men signalfel är ett väldigt vedertaget begrepp som de allra flesta har hört förut. Skulle vi gå in på mer tekniska förklaringar skulle det bli svårt att kommunicera på ett bra sätt.Till exempel på plattformsskyltar där det bara finns plats för ett eller två ord, säger Daniel Rosengren, projektledare för järnvägsunderhåll på trafikverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".